donderdag 21 oktober 2021 / Foto: Boudewijn Bollmann

Podcast - Nationaal Comite 4 en 5 mei, NIOD

Gedwongen - tewerkgesteld in Duitsland

 

 

Bevel! Miljoenen Europese mannen moesten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog melden om dwangarbeid te doen voor Duitsland. Na thuiskomst werd er vaak nauwelijks nog over gesproken.

 

In de vijfdelige serie Gedwongen die we maakten in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei met audiomaker Tjitske Mussche, vertellen de laatste getuigen over de Arbeitseinsatz. In de negentig zijn ze inmiddels. Ze vertrokken als tiener en werden maanden- tot jarenlang tewerkgesteld. Zo werden ze volwassen in de snelkookpan van de oorlog. Voor welke dilemma’s kwamen ze te staan? En wat doet dwang met een mens?

 

Sinds 2018 onderzoekt het Nationaal Comité 4 en 5 Mei samen met het NIOD de periode van de Arbeitseinsatz. Deze podcast is dan ook onderdeel van het grotere project ‘Gedwongen – Tewerkgesteld in Duitsland’. We maakten ook een tentoontstelling in Kamp Amersfoort waarin ex-tewerkgestelden over hun ervaringen vertellen aan de hand van persoonlijke voorwerpen, memoires, foto’s en audioverhalen. Ook maakten we een online graphic novel over het verhaal van ex-tewerkgestelde Co Knuppelder. 

 

Gedwongen is een podcast van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies i.s.m. Aldus’ producties.

 

Regie, montage, interviews: Tjitske Mussche
Research: Renske Krimp
Eindredactie: Aldus' Emmie Kollau
Muziek: Darius Timmer
Sounddesign en eindmix: Ruben Dekker
Advies: Cristan van Emden en Frank van Vree
Productie: Aldus’ Emmie Kollau, Tijl Akkermans, Pao Lien Djie
Ontwerp: Aldus' Tijl Akkermans, Kars van den Heuvel

Fotografie: Boudewijn Bollmann
Communicatie: Leonie Durlinger

De podcast is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en BUMA Music in Motion.

Veel dank aan Cor van Dijk, Ko Knuppelder, Pieter Bouma, Wim Missel en Ben Tesink voor het delen van hun verhaal.